Šošovicová polievka na zahriatie tela aj duše
Hľadáte polievku, ktorá vás zahreje nielen v žalúdku ale aj na duši? Práve ste ju našli! Táto šošovicová polievka nielenže vynikajúco chutí, ale obsahuje aj vysoký obsah biologicky aktívnej bielkoviny. Tá sa postará o obnovu a regeneráciu buniek, svalov a tkanív. Šošovica obsahuje komplex sacharidov, ktorý zabezpečuje plynulý prísun glukózy do krvi a buniek. Vďaka tomu je organizmus počas niekoľkých hodín rovnomerne zabezpečený cukrom a glukózou, čo je nevyhnutné najmä pre činnosť a výkonnosť mozgu a nervov.
Šošovica je okrem toho aj jedným z najvýdatnejších zdrojov železa, obsahuje vápnik na spevnenie kostí a draslík dôležitý pre uvoľňovanie svalovej energie. Pôsobí odvodňujúco a napomáha redukovať hmotnosť.
Ingrediencie:
- 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 biela cibuľa, nasekaná na kúsky
- 2 mrkvy, ošúpané a nasekané na kúsky
- 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 čajové lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička kari korenia
- ½ čajovej lyžičky sušeného tymianu
- 1 veľká konzerva nakrájaných rajčín, scedených
- 250 g hnedej alebo zelenej šošovice, pretriedenej a umytej
- 250 ml zeleninového vývaru
- 460 ml vody
- 1 čajová lyžička soli
- Štipka červenej papriky
- Mleté čierne korenie
- 100 g kučeravého kelu alebo zimnej kapusty
- Petržlenová vňať na dozdobenie
- Na oleji poduste cibuľu a mrkvu, približne 5 minút
- Pridajte rascu, tymian, kari korenie a cesnak, duste približne 1 minútu
- Pridajte rajčiny, duste približne 5 minút
- Pridajte šošovicu, zeleninový vývar a vodu, varte 30 minút
- Pridajte kučeravý kel (zimnú kapustu) a varte ďalších 5 minút
- Dochuťte soľou, korením a červenou paprikou
- Na záver posypte petržlenovou vňaťou