Jarná očista a detoxikácia
Verím, že to všetci poznáme – jarné slnečné lúče nás konečne lákajú do prírody ale my namiesto toho, aby sme sa tešili z dlhších dní stále zívame a sme na smrť unavení. Jarná únava určite aspoň raz za život prepadla každého z nás. Môže za ňu oslabený imunitný systém, ktorý musel celú zimu čeliť najrôznejším chorobám, mal málo slnečného svetla, vonkajších aktivít a nízku konzumáciu čerstvých vitamínov. Jarná únava je prirodzenou reakciou organizmu na všetky tieto nedostatky.
Práve v období začínajúcej jari by sme mali nášmu telu poskytnúť poriadnu starostlivosť a výživu. A ako na to? Určite by sme mali zahrnúť do nášho jedálnička dostatočné množstvo zeleniny, predovšetkým koreňovej a celkovo odľahčiť stravu (obmedziť konzumáciu tuku a mäsa), vyberať si potraviny, ktoré obsahujú vitamín C a zinok a hlavne vybehnúť von za prvými slnečnými lúčmi.
V mnohých prípadoch sa odporúča aj očista tela pomocou rôznych kúr, zaradením ovocných alebo zeleninových detoxov, saunovanie pre vyplavenie všetkých toxínov z tela a konzumácia zelených potravín, predovšetkým sladkovodnej riasy Chlorelly, ktorá zaisťuje správne fungovanie imunitného systému, podporuje štítnu žľazu a napomáha celkovej detoxikácii organizmu.
Telu môžete uľahčiť aj pomocou prvých jarných byliniek. Tie posilnia imunitu a podporia krvnú a lymfatickú cirkuláciu, vďaka ktorej sa vyplavia z tela škodlivé a nežiaduce látky. Patria sem: Sedmokráska obecná, Žihľava dvojdomá a Púpava lekárska. Zo všetkých týchto byliniek môžeme spraviť lahodný čaj alebo ich pridať do šalátov, plniek, ako základ špenátu, poprípade s nimi ozdobiť jedlá, ktoré bežne konzumujete.
Ďalším takýmto jarným zázrakom je medvedí cesnak. Patrí medzi najstaršie a najúčinnejšie rastlinné liečivá, ktorého príbuzné druhy sa používali už v starej Číne, Mezopotámii a v starom Egypte. Medvedí cesnak rastie najradšej niekde v tieni v lesoch, hájoch a vlhkých krovinách. Prvý zber listov prebieha okolo 19. marca a pre najlepšie účinky by sa mal zbierať okolo štrnástej hodiny. Bylinu je možné zbierať až do mája, potom začína kvitnúť a môže pripomínať konvalinky. Cesnak sa využíva nielen ako prírodné antibiotikum, ale je aj výborným prostriedkom na znižovanie krvného tlaku, lepšieho prekrvenia a celkovú očistu tela aj krvi. Veľmi dobre pôsobí na vyrážky, ekzémy, nečistú pleť a je ho možné použiť pri tráviacich ťažkostiach, závratoch, nespavosti a problémoch s dýchacími cestami. Čistí pľúca, močové cesty a jeho čerstvá šťava sa používa k potieraniu zle sa hojacich rán. Zimou oslabenému organizmu dodáva prvé vitamíny a ďalšie zdraviu prospešné látky. Tento všeliek môžeme konzumovať nielen čerstvý, ale aj vo forme tinktúry. Sušením stráca svoju liečebnú silu. Hovorí sa, že medvede po svojom zimnom spánku vyhľadávajú túto zázračnú bylinku ako jednu z prvých potravín, práve vďaka jej zázračnému obsahu vitamínov. To je aj dôvod jej názvu. Podľa iných zdrojov názov ´´medvedí´´ vymysleli starí Germáni pretože verili, že im dodá medvediu silu.
Orgány, ktorých by sa mala jarná očista týkať
PEČEŇ, ŽLČNÍK A SLEZINU môžeme očistiť nielen pomocou vyššie spomenutých byliniek ale aj inými potravinami. Pečeň je “čistička“, hlavný detoxikačný orgán ktorý spracováva všetku chémiu zo stravy, ťažké kovy, zbytky liekov a ďalšie škodliviny. Keď dôjde k preťaženiu pečene (ani o tom nemusíte vedieť. Pečeň dokáže dobre fungovať aj z 20 – 30 % bez toho, aby sme zaznamenali zdravotné problémy), do krvného obehu sa začnú dostávať toxické látky, ktoré negatívne ovplyvňujú všetky orgány a tkanivá. Pomôcť im môže chlorella, ktorá podporuje čistenie a vďaka vysokému obsahu DNA a RNA obnovuje bunky pečeňového tkaniva. Vedecky sú dokázané pozitívne účinky chlorelly aj v prípade cirhózy a nádoru pečene.
Svojím vysokým obsahom chlorofylu majú zelené potraviny veľmi silné detoxikačné účinky a dokážu harmonizovať činnosť čriev a významne tým ovplyvniť celú regeneráciu tela. Nie nadarmo sa hovorí, že brucho a hlavne ČREVO je epicentrum emócií. Je v ňom ukrytá všetka imunita tela. CHLORELLA črevo zbaví všetkých zápalov, o ktorých ani nemusíme vedieť že ich máme a ZELENÝ JAČMEŇ naopak črevnú sliznicu krásne vyživí.
Chlorofyl/zelené potraviny odporúčajú odborníci nielen ako základ každej očisty, ale pre jeho účinnosť a široké využitie, taktiež na pravidelné užívanie.
„Myslím, že aspoň raz za rok by sme mali svojim orgánom dopriať maximálnu starostlivosť a poďakovať im za všetku prácu, ktorú pre nás robia a dať im poriadnu dávku tej správnej výživy. Jar je pre to ideálnym obdobím.“
Tak čo, kto si dá nejakú zelenú dobrotu?
Viac vám poradí naša fitness trénerka a poradkyňa pre výživu a zelené potraviny Alena Vídeňská na alena.videnska@fitup.cz