6 zdravých kombinácií, o ktorých ste doteraz nevedeli
Zdajú sa vám niektoré kombinácie jedál zvláštne? My vám prinášame pár tipov, ktoré vám pomôžu skombinovať zaujímavé pokrmy.
Máte žalúdočné problémy? Jedzte banány. Žlté ovocie je dobrým zdrojom inulínu, čo je druh vlákniny, ktorá pomáha vyváženiu úrovne “dobrých” baktérií v tráviacom trakte. Čo viac, zvyšuje vstrebávanie vápnika, čo je prínosom pre vaše kosti. Dajte si banán s dobrými zdrojmi vápnika, ako je mlieko, jogurt, syr, brokolica, kel a bude to mať výdatné účinky pre vaše kosti. Raňajkový tip: pridajte nakrájané banány do ovsených vločiek.
Vitamín E podporuje zdravé oči a môže pomôcť zabrániť makulárnej degenerácii (príčina slepoty). Vitamín C zvyšuje silu vitamínu E a preto by ste mali tieto dva vitamíny jesť spoločne. Stačí ak spojíte pár zdrojov vitamínu C, ako sú jahody, citrusové plody a paradajky s dobrým zdrojom vitamínu E, ako sú arašidy/ arašidové maslo, mandle/ mandľové maslo a slnečnicové semená.
Brokolica je dobrým zdrojom sulforfánu, zlúčeniny potláčajúcej rakovinové bujnenie. Bohužiaľ varenie zeleniny zničí tyrozinázy, čo je enzým, ktorý umožňuje sulforfánu riadne sa vstrebať do tela. Ak chcete nahradiť tyrozinázy, môžete kombinovať brokolicu s horčicou alebo iným typom surovej kapustovitej zeleniny, ako je rukola.
Perfektný olovrant: šálka čaju a nakrájané ovocie. Pre konkrétny zdravotný boost je to zelený čaj a jablká. Výskum zistil, že fytochemikálie quercetin (väčšinou sa vyskytujú v jablkách, jahodách, a cibuli) a katechín (nachádza sa v zelenom čaji a modrom hrozne) spolu výborne spolupracujú.
Ak si ráno budete chcieť dať celozrnnú bagetu, nezabudnite si k nej dať aj kolieska čerstvej cibule. Cibuľa a cesnak majú sírne zlúčeniny, ktoré zvyšujú vstrebávanie zinku, živiny dôležité pre imunitu a hojenie rán, ktoré sa nachádzajú v celozrnných potravinách a strukovinách. Ďalší dobrý recept: cesnak, cícer, sezamová pasta a olivový olej. Túto lahôdku poznáme pod názvom hummus.
Už viete, že beta-karotén je pre vás dobrý (mladistvá pleť a zdravé oči), ale určite neviete, že vaše telo potrebuje rastlinný tuk, aby sa betakarotén vstrebal. Jesť dostatok zdrojov beta-karoténu, ako je napríklad mrkva, melón, kel a špenát musíte spojiť s rastlinným tukom, ako je avokádo, orechy, olivový olej alebo mandle. Jednoduchú desiatu môžete vytvoriť pomocou mrkvy nastrúhanej v guacamole alebo hummuse.
Banán s mliekom
Máte žalúdočné problémy? Jedzte banány. Žlté ovocie je dobrým zdrojom inulínu, čo je druh vlákniny, ktorá pomáha vyváženiu úrovne “dobrých” baktérií v tráviacom trakte. Čo viac, zvyšuje vstrebávanie vápnika, čo je prínosom pre vaše kosti. Dajte si banán s dobrými zdrojmi vápnika, ako je mlieko, jogurt, syr, brokolica, kel a bude to mať výdatné účinky pre vaše kosti. Raňajkový tip: pridajte nakrájané banány do ovsených vločiek.
Jahody s arašidovým maslom
Vitamín E podporuje zdravé oči a môže pomôcť zabrániť makulárnej degenerácii (príčina slepoty). Vitamín C zvyšuje silu vitamínu E a preto by ste mali tieto dva vitamíny jesť spoločne. Stačí ak spojíte pár zdrojov vitamínu C, ako sú jahody, citrusové plody a paradajky s dobrým zdrojom vitamínu E, ako sú arašidy/ arašidové maslo, mandle/ mandľové maslo a slnečnicové semená.
Brokolica s horčicou
Brokolica je dobrým zdrojom sulforfánu, zlúčeniny potláčajúcej rakovinové bujnenie. Bohužiaľ varenie zeleniny zničí tyrozinázy, čo je enzým, ktorý umožňuje sulforfánu riadne sa vstrebať do tela. Ak chcete nahradiť tyrozinázy, môžete kombinovať brokolicu s horčicou alebo iným typom surovej kapustovitej zeleniny, ako je rukola.
Zelený čaj s jablkom
Perfektný olovrant: šálka čaju a nakrájané ovocie. Pre konkrétny zdravotný boost je to zelený čaj a jablká. Výskum zistil, že fytochemikálie quercetin (väčšinou sa vyskytujú v jablkách, jahodách, a cibuli) a katechín (nachádza sa v zelenom čaji a modrom hrozne) spolu výborne spolupracujú.
Celozrnná bageta s cibuľou
Ak si ráno budete chcieť dať celozrnnú bagetu, nezabudnite si k nej dať aj kolieska čerstvej cibule. Cibuľa a cesnak majú sírne zlúčeniny, ktoré zvyšujú vstrebávanie zinku, živiny dôležité pre imunitu a hojenie rán, ktoré sa nachádzajú v celozrnných potravinách a strukovinách. Ďalší dobrý recept: cesnak, cícer, sezamová pasta a olivový olej. Túto lahôdku poznáme pod názvom hummus.
Avokádo s mrkvou
Už viete, že beta-karotén je pre vás dobrý (mladistvá pleť a zdravé oči), ale určite neviete, že vaše telo potrebuje rastlinný tuk, aby sa betakarotén vstrebal. Jesť dostatok zdrojov beta-karoténu, ako je napríklad mrkva, melón, kel a špenát musíte spojiť s rastlinným tukom, ako je avokádo, orechy, olivový olej alebo mandle. Jednoduchú desiatu môžete vytvoriť pomocou mrkvy nastrúhanej v guacamole alebo hummuse.