asdsfafsd 5151 7197

6 zdravých kombinácií, o ktorých ste doteraz nevedeli

Zdajú sa vám niektoré kombinácie jedál zvláštne? My vám prinášame pár tipov, ktoré vám pomôžu skombinovať zaujímavé pokrmy.

Banán s mliekom


01-14-foods-never-eat-alone-banana-milk Máte žalúdočné problémy? Jedzte banány. Žlté ovocie je dobrým zdrojom inulínu, čo je druh vlákniny, ktorá pomáha vyváženiu úrovne “dobrých” baktérií v tráviacom trakte. Čo viac, zvyšuje vstrebávanie vápnika, čo je prínosom pre vaše kosti. Dajte si banán s dobrými zdrojmi vápnika, ako je mlieko, jogurt, syr, brokolica, kel a bude to mať výdatné účinky pre vaše kosti. Raňajkový tip: pridajte nakrájané banány do ovsených vločiek.

Jahody s arašidovým maslom


02-14-foods-never-eat-alone-strawberry-pb Vitamín E podporuje zdravé oči a môže pomôcť zabrániť makulárnej degenerácii (príčina slepoty). Vitamín C zvyšuje silu vitamínu E a preto by ste mali tieto dva vitamíny jesť spoločne. Stačí ak spojíte pár zdrojov vitamínu C, ako sú jahody, citrusové plody a paradajky s dobrým zdrojom vitamínu E, ako sú arašidy/ arašidové maslo, mandle/ mandľové maslo a slnečnicové semená.

Brokolica s horčicou


03-14-foods-never-eat-alone-broccoli-mustard Brokolica je dobrým zdrojom sulforfánu, zlúčeniny potláčajúcej rakovinové bujnenie. Bohužiaľ varenie zeleniny zničí tyrozinázy, čo je enzým, ktorý umožňuje sulforfánu riadne sa vstrebať do tela. Ak chcete nahradiť tyrozinázy, môžete kombinovať brokolicu s horčicou alebo iným typom surovej kapustovitej zeleniny, ako je rukola.

Zelený čaj s jablkom


05-14-foods-never-eat-alone-apple-tea Perfektný olovrant: šálka čaju a nakrájané ovocie. Pre konkrétny zdravotný boost je to zelený čaj a jablká. Výskum zistil, že fytochemikálie quercetin (väčšinou sa vyskytujú v jablkách, jahodách, a cibuli) a katechín (nachádza sa v zelenom čaji a modrom hrozne) spolu výborne spolupracujú.

Celozrnná bageta s cibuľou


06-14-foods-never-eat-alone-onion-bread Ak si ráno budete chcieť dať celozrnnú bagetu, nezabudnite si k nej dať aj kolieska čerstvej cibule. Cibuľa a cesnak majú sírne zlúčeniny, ktoré zvyšujú vstrebávanie zinku, živiny dôležité pre imunitu a hojenie rán, ktoré sa nachádzajú v celozrnných potravinách a strukovinách. Ďalší dobrý recept: cesnak, cícer, sezamová pasta a olivový olej. Túto lahôdku poznáme pod názvom hummus.

Avokádo s mrkvou


07-14-foods-never-eat-alone-avocado-carrots Už viete, že beta-karotén je pre vás dobrý (mladistvá pleť a zdravé oči), ale určite neviete, že vaše telo potrebuje rastlinný tuk, aby sa betakarotén vstrebal. Jesť dostatok zdrojov beta-karoténu, ako je napríklad mrkva, melón, kel a špenát musíte spojiť s rastlinným tukom, ako je avokádo, orechy, olivový olej alebo mandle. Jednoduchú desiatu môžete vytvoriť pomocou mrkvy nastrúhanej v guacamole alebo hummuse.